
 New York State Real Property Tax Law, 
section 467, gives local governments and public 
school districts the option of granting a reduction on 
the amount of property taxes paid by qualifying 
senior citizens.  This is accomplished by reducing 
the taxable value of residential property owned by 
seniors by 50%. 
 To qualify, seniors generally must be 65 years 
of age or older and meet certain income limitations 
and other requirements.  For the 50% exemption, 
the law allows each county, city, town, village, or 
school district to set the maximum income limit at 
any figure between $3,000 and $29,000. 
 Localities have the further option of giving 
exemptions of less than 50% to seniors whose 
incomes are more than $29,000.  Under this option, 
called the “sliding-scale” option, such owner can 
have a yearly income as high as $37,399.99 and get 
a 5% exemption in places that are using the 
maximum limit.   
 Please check with your local assessor, city/town 
clerk, or school district to determine which local 
options, if any, are in effect.   
 
Q. Does the assessor automatically give the 
exemption when a taxpayer reaches 65 years of 
age? 
A. No; this is not an automatic exemption.  Certain 
qualifications must be met.  You must timely file an 
initial application and annual renewal applications 
with the office of the assessor by "taxable status 
date."  In most towns, this date is March 1, but 
check the deadline with your assessor to be sure.  
Nassau County has an option to accept applications 
later than is usually required by its January 2 
taxable status date, and New York City has a filing 
deadline of March 15.  Westchester County towns 
have either a May 1 or June 1 taxable status date; 
contact the assessor.  Taxable status date in most 
villages that assess is January 1, but the village clerk 
should be consulted for variations.  Some 
municipalities permit late filing in certain hardship 
situations or for exemption renewals, and/or the 
filing of affidavits in lieu of renewal applications 
after the exemption has been granted on five 
consecutive assessment rolls. 
 When qualifying applicants buy property after 
taxable status date, then the application may be 
submitted to the assessor within 30 days of the 
transfer.  The assessor then has 30 days to decide 

whether the applicant would have qualified for the 
exemption if the applicant had title as of taxable 
status date. 
 When the property is owned by one or more 
persons, some of whom qualify for this exemption 
and the others of whom qualify for the persons with 
disabilities and limited incomes exemption provided 
by RPTL §459-c, the owners have the option of 
choosing the more beneficial exemption.  The 
owners may not be prohibited from taking one of 
these two exemptions solely because the owners 
qualify for more than one exemption. 
  
Q. Where can I get an application? 
A. Applications are available at the assessor’s 
office or from the ORPTS website  
www.tax.ny.gov.  The initial application is form 
RP-467; instructions are RP-467-Ins.  The annual 
renewal application is RP-467-Rnw.  (Large print 
applications are also available.) The Affidavit for 
the city, town, or village is RP-467-aff/ctv.  The 
affidavit form for a school district is RP-467-aff/s. 
 
Q. What are the requirements to qualify for this 
exemption? 
A. The requirements are based on age, owner-ship 
status, residency and occupancy, and income. 
 
Q. What are the age requirements? 
A. Each of the owners of the property must be 65 
years of age or over, unless the owners are husband 
and wife, or are siblings (two or more individuals 
having at least one common parent), when one 
spouse or sibling must be 65 years or over.  Age 
generally is determined as of the appropriate taxable 
status date.  (Some municipalities allow the 
exemption where an otherwise eligible owner 
becomes 65 years of age after taxable status date but 
on or before December 31.  Check with your 
assessor to determine if this option is in effect.)  
 
The first time you apply for the exemption, you 
must give satisfactory proof of your age, such as a 
birth certificate or baptismal certificate.  If these are 
not available, an affidavit of age from the Social 
Security Administration, hospital birth record, 
marriage record, passport, military record,  
immigration documents or other reliable records 
that show your age would be considered. 
 

Q. What are the ownership requirements? 
A. The applicant(s) must show they have owned 
the property for at least 12 consecutive months prior 
to the date of filing the application, unless the owner 
received a senior citizen exemption for his or her 
previous residence, in which case the 12-month 
requirement is considered satisfied.  
 In computing the 12-month period, the period 
of ownership is not interrupted by the following: 
1. A transfer of title to one spouse from the other; 
2. A transfer of title to a surviving spouse from a 

deceased spouse either by will or operation of 
law; 

3. A transfer of title to the former owner(s), 
provided the reacquisition occurs within nine 
months after the initial transfer and the property 
was receiving the senior citizens' exemption as of 
such date; 

4. A transfer of title solely to a person(s) who 
maintained the property as a primary residence at 
the time of death of the former owner(s), 
provided the transfer occurs within nine months 
after the death of the former owner(s) and the 
property was receiving the senior citizens' 
exemption as of such date. 

 
 The period of ownership of a prior residence 
may be considered where: 
1. The property was sold by condemnation or other 

involuntary proceeding (except a tax sale) and 
another property has been acquired to replace the 
taken property; 

2. The prior residence has been sold and a 
replacement purchase made within one year if 
both residences are within the State. 

 
Q. How do I prove ownership and the length of 
time I have owned it? 
A. Submit a certified copy of the deed, mortgage, 
or other instrument by which you became owner of 
the property. 
 Municipalities are authorized to grant the 
exemption to otherwise eligible senior citizens who 
own shares in residential cooperatives.  If granted, 
they would receive adjustments to their monthly 
maintenance fees to reflect the benefit of that 
exemption. 
 
 

Q.   How is the exemption administered where 
the property is in a life estate or trust? 
A. The life tenant is entitled to possession and use 
of the property for the duration of his or her life and 
is deemed the owner for all purposes, including 
taxation.  The exemption also may be allowed if the 
property is in trust and all the trustees or all the 
beneficiaries qualify. 
 
Q. What are the residency and occupancy 
requirements? 
A. The property must be the “legal residence” of, 
and must be occupied by, all of the owners of the 
property unless: 
1. a non-resident owner, who is the spouse or 

former spouse of the resident owner, is absent 
from the residence due to divorce, legal 
separation, or abandonment, or  

2. an owner is absent from the property while 
receiving health-related services as an in-
patient of a residential health care facility, 
provided that during this period no one other 
than the spouse or co-owner of the absent co-
owner occupies the property.  A residential 
health care facility is a nursing home or other 
facility that provides or offers lodging, board 
and physical care including, but not limited to, 
the recording of health information, dietary 
supervision and supervised hygienic services. 

     The property must be used exclusively for 
residential purposes.  However, if a portion of the 
property is used for other than residential purposes, 
the exemption will apply only to the portion used 
exclusively for residential purposes. 
 
Q.  What are the income requirements and what 
is considered income? 
A.  The exemption cannot be granted if the income 
of the owner, or the combined income of all the 
owners, exceeds the maximum income limit set by 
the locality.  If the owner is married, the income of 
the spouse must be included in the total unless the 
spouse is absent from the residence due to a legal 
separation or abandonment.  The income of a non-
resident former spouse, who retains an ownership 
interest after the divorce, is not included.  If the 
"sliding-scale" option is in effect, you must meet 
that income limitation; contact the assessor to 
determine what the income limits are. 
  

http://www.tax.ny.gov/�


Income is to be reported on the basis of the latest 
preceding "income tax year" prior to the date of 
application.  This usually is the preceding calendar 
year. 
Income includes: 
• all Social Security payments, salary and wages 

(including bonuses),  
• interest (including nontaxable interest on state 

or local bonds),  
• total dividends, net earning from farming, 

rentals, business or profession (including 
amounts claimed as depreciation for income tax 
purposes),  

• income from estates or trusts,  
• gains from sales or exchanges,  
• the total amount received from governmental or 

private retirement or pension plans,  
• annuity payments (excluding amounts 

representing a return of capital),  
• alimony,  
• unemployment insurance payments, 
• disability payments,  
• workers compensation, etc. 
Income does not include: 
• Supplemental Security Income,  
• welfare payments,  
• gifts, inheritances,  
• payments received as participants in the Federal 

Foster Grandparents Program,  
• a return of capital, or  
• reparation payments received by Holocaust 

survivors.   
 Municipalities have the option to permit 
applicants to subtract from their incomes all medical 
and prescription drug expenses that are not 
reimbursed or paid by insurance, as well as 
veterans’ disability payments.  

If an owner is an inpatient in a residential 
health care facility, the owner's other income is not 
considered income in determining exemption 
eligibility if it does not exceed the amount paid by 
such owner, spouse or co-owner for care at the 
facility.  Proof from the facility of the amount paid 
for an owner's care must be submitted with the 
application. 
 

 

Q.  Should income associated with individual 
retirement accounts (IRAs) be included? 
A.  ORPTS Opinion of Counsel Vol. 8 Number 22 
(available online) states that, for purposes of the 
Senior Citizens' Exemption, contributions to an IRA 
are not deductible; earnings on IRAs should be 
considered as income; and distributions from IRAs 
should not be treated as income. 
 
Q. Does income include the proceeds of a 
reverse mortgage? 
A. The proceeds of a reverse mortgage should not 
be considered income for purposes of this 
exemption.  However, when such proceeds are 
invested, any interest or dividends from such 
investment should be considered as income.  Also, 
monies used to repay a reverse mortgage may not be 
deducted from income. 
 
Q. Must proof of income be submitted with the 
application? 
A. Yes.  If a Federal or New York State income 
tax return(s) was filed for any of the owners of the 
property or their spouses for the preceding year, 
copies of such return(s) should be submitted with 
their application.  You may also be required to 
submit statements of payments made by the Social 
Security Administration, bank statements, rent 
receipts or other documents to substantiate your 
statement of income.  
 
Q. Do manufactured homes on leased land 
qualify for the exemption? 
A. Yes, on the manufactured home only.  If it is 
located in a manufactured home park, you are 
entitled to a reduction in rent for the amount of the 
taxes paid. 
 
Q. Can the exemption be granted for school 
taxes if a child resides on the property and 
attends any public school in the district or in 
another school district? 
A. Yes, if a child residing on the property attends a 
private or parochial school, or if such child attends 
public school and the local school district has 
adopted a resolution to permit a school tax 
exemption for otherwise eligible residential 
property.  However, the school district resolution  
 

authorizing the exemption must provide that 
satisfactory proof is required that the child was not 
brought into the residence primarily for the purpose 
of attending a particular school within the district. 
 
Q. If I receive the Senior Citizens’ exemption, 
am I also eligible for the STAR exemption? 
A. Yes.  The application for the senior citizen 
exemption also will serve as your application for the 
"Enhanced" School Tax Relief (STAR) exemption; 
no separate STAR application is needed.  If granted 
the senior citizens’ exemption, you will qualify for 
and will receive the Enhanced STAR exemption as 
well.  If you fail to qualify for the senior citizens’ 
exemption, but your application demonstrates that 
you qualify for the Enhanced STAR exemption, 
your property will receive that exemption.  If not, 
you may be required to submit additional 
documentation, including the STAR application 
(RP-425 - which is also available in large print). 
 
Q. If the property has other partial exemptions 
(such as veterans or clergy), will it be eligible for 
this exemption? 
A. Yes.  The senior citizen exemption is computed 
after all other partial exemptions have been 
deducted, with one exception-the STAR exemption 
is always is deducted last, in order to maximize the 
benefit to the taxpayer. 
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